change of plans
8 september 2024 - Stockholm, Zweden
Zoals ze bij ventje zeggen: ultieme vrijheid voor de deur. Dat klopt helemaal, zeker als je geen plan hebt én ook nog eens een losse tent bij je hebt.
We besluiten een dagje Stockholm te doen. Een kleine 3 uur rijden, via Booking een hotel op een handige plek in de stad, want ja, ventje past, door de daktent, niet in een parkeergarage.
Een ander voordeel van de zondag, heerlijk rustig op de weg er naartoe en heerlijk rustig in de stad zelf, want geen zakelijk verkeer en vrachtwagens. We komen om half 12 aan en kunnen zelfs al inchecken. Ook handig, op heel veel plekken werkt de Easypark app gewoon, dus je kan makkelijk zien wanneer en wat je moet betalen en dit simpel regelen.
Het is schitterend weer dus we gaan een dagje stadstoerist uithangen. Eerst koffie met iets lekkers bij Sundbergs Konditori en rond zwerven door Gamla Stan. Zeer toeristisch, wemelt van de nationaliteiten, even wennen, wanneer je uit de bush komt.
Er liggen wat cruiseschepen en we spreken Amerikanen die bij de lunch worstelen met betalen. Willen cash, dat is niet gebruikelijk meer in Scandinavië. Willen met euros betalen, de man in kwestie heeft een enorme bundel biljetten van allerlei valuta. Snapt ook niet hoe fooi werkt, want dat dient bij ons een heel ander doel dan in de vs, daar is het salaris. En besluit 10 euro fooi te geven, die de serveerster vlot in haar broekzak laat verdwijnen. Het lukt ons niet goed om uit te leggen dat hier geen euros gelden maar dat het wel echt Europa is.
We zwerven door de wijken, proberen échte Zweedse balletjes en her en der een klein biertje.
We gaan terug naar het hotel om ons op te maken voor een wat langere wandeling naar een door vrienden aangeraden tapas restaurant in het noord westen van de stad. Een uur lopen en onderweg nog even een stop bij een theehuis in een park. Heerlijk ontspannen sfeer, mensen zitten relaxed thee te drinken, lezen een boek. Wat dat betreft is Scandinavië heerlijk veilig en ontspannen.
Vergeet bijna dat we, als toeristen, de wisseling van de paleiswachten nog hadden meegepikt. Ook een prachtige show voor de toeristen, maar wel met een historisch karakter.
Het tapas restaurant is helemaal geweldig, leuke vent die open staat voor een praatje en andersoortige tapas. Zweedse wereld tapas, tapas met een luxe twist, echt genieten.
Als dessert kies ik: I wanna make a mess. Dus, verrassing, wordt de tafel afgedekt met bakpapier en krijg ik een rubberen slab met opvangbakje om mijn nek gehangen. Niet veel later komt er een houder met 2 grote ijshoornen, gevuld met uiteraard ijs en losse bakjes met strooisels en drop hagelslag en gooit de ober alles onder met aardbeiensaus: let's make a mess.
Alle andere gasten vinden dit uiteraard ook vermakelijk en kiezen niet voor dit dessert. Maar goed, de buurvrouw nam een dessert en daar zat een injectie spuit bij om de soesjes mee te vullen. Vandaar de naam Night Nurse. Sthlm tapas, een aanrader.
Terug naar het hotel het eerste stuk de metro genomen, daar moest, gek genoeg, wel contant betaald worden. gelukkig hadden we cash gehaald eerder, wat niet eenvoudig was omdat er niet veel pinautomaten zijn.
Het laatste stuk lopen we, maar de stad is stil, zondagavond, de toeristen zijn in hun hotel...